Dünya Mutfaklarına...
Fasulye
Baklagiller familyasına ait olan fasulye, yılda bir kez meyve veren otsu bitkilerden biridir. Boğumlu gövdesi ve koyu yeşil yaprakları vardır. Yapısı gereği tüylü olan fasulye, pişirildiğinde herhangi bir tat bozukluğuna neden olmaz. Sayıca fazla çeşidi olmasına rağmen halkın beğendiği birkaç türü yetiştirdiği bilinmektedir. Yetiştiremeyenler ise pazarda bu birkaç türü bulabilme şansına sahiptir.Meyvesi yaklaşık olarak 15 cm olan fasulyenin tadı şekerimsi bir yapıdadır. Genellikle yeşil meyve verse de farklı renklerde , Yeşil Fasulye görebilmek de mümkündür. Dünya genelinde en çok tüketilen sebzeler arasında önemli bir yere sahip olan fasulye, Türk halkı tarafından da çokça sevilmektedir.
Amerika’dan Afrika’ya kadar hemen her mutfakta yer edinen fasulye, asırlardır tanınan sebzelerden biridir. Farklı yollarla tüketildiği gibi herhangi bir katkı sağlanmadan tüketildiği de görülebilmektedir. Üstelik taze toplanıp yenilebileceği gibi taneli olarak da görmek mümkündür.
Kalsiyum ve vitamin bakımından zengin olan fasulyenin içinde en fazla B1 ve B2 vitaminleri bulunmaktadır. Ayrıca demir, potasyum bakımından da oldukça besleyici olduğu bilinmektedir. Birbirinden farklı türlerde olan fasulyeler soyadan barbunyaya kadar aynı isim altında bir araya gelebilmektedir. Her birinin faydası ayrıdır. Tüketirken lezzet ve şifa kaynağı olarak tercih edilmektedir.
Fasulye, dalından toplandıktan sonra tanelerine ayrılmaktadır. Tanelerine ayrıldıktan sonra farklı isimler alabilmektedir. Bunlardan birkaçı; göbekli, şeker, börülce ve barbunyadır. Börülce her ne kadar yapı olarak fasulyeden ayrı bir sebze olarak bilinse de tanelendikten sonra aynı isim altında bir araya gelmektedir. Aynı şekilde barbunya içinde farklı isimler verilebilmektedir. Taze olarak tüketilmeyen barbunya tanelerine ayrıldığında fasulye türlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Bunlar dışında horoz, dermason ve Dombay fasulye türleri de bulunmaktadır.
Türlerinden biraz daha farklı alanlardan kullanılan soya fasulyesi halk arasında en çok tüketilen fasulyelerden biridir. Protein ve yağ bakımından bir hayli zengin olan soya fasulyesi Amerika ve Çin’de en çok tüketilen besin unvanına sahiptir.
Fasulyenin Faydaları Nelerdir?
Sindirim sistemine faydası saymakla bitmeyen fasulyenin güçlü bir antioksidan olduğu söylenebilir. Vücudu, kanserli tüm hücrelerden koruyan fasulye aynı zamanda zararlı olan tüm maddelerin de uzaklaştırılmasını kolaylaştırmaktır. İçinde bulundurduğu K vitamini, kişinin kansere yakalanma riskini yok etmektedir. Aynı vitaminle beyin ve sinir sistemi gelişimine de katkı sağlayan fasulye, bilişsel işlevlerin kalitesini artırmaktadır.
Kan şekerini dengeleyen fasulye ayrıca folat ve folik asit zengini olduğundan dolayı kalp sağlığı ve kan dolaşımı için de oldukça şifalıdır. Kemiklerin güçlenmesi, protein eksiğinin tamamlanması, kolesterolü engellemesi fasulyenin diğer faydaları arasındadır.
Fasulye B vitamini içerdiği için alzheimer hastalığını önleme özelliği bulunmaktadır. Bol çinko içermesi göz sağlığına fayda sağlar. Bazı kaynaklara göre niasin maddesi içerdiği için migren hastalığında oluşan basıncı önler ve tedavi edicidir. Kalsiyum içeriği ile kemik hastalıklarını önlemede yardımcı olur. Magnezyum içeriği ile astım hastalığına iyi geldiği bilinmektedir.
Üretimini gerçekleştirdiğimiz fasulye çeşitleri;
- Etiyopya Fasulye
- Sıra (Çumra) Fasulye
- Dermason Fasulye
- Çalı Fasulye
- Bombay Fasulye
- Şeker Fasulye
- Horoz Fasulye
- Kırmızı Fasulye
- Siyah Fasulye
Toptan fasulye siparişleriniz için ürün skalasından istediğiniz ürünü seçip paket veya çuval seçenekleriyle online olarak teklif alabilirsiniz.